ROOG PASSIB HÄSTI SUVISEL AJAL RUKKILEIVALE

top feature image

ROOG PASSIB HÄSTI SUVISEL AJAL RUKKILEIVALE

Kui enamikule meist seostub sõna “roog” igasuguse söögi ja toiduga, siis mitte Sangaste regilauljatele – nemad teavad hästi, et rooga sai ikka lapsepõlves kevadsuvisel ajal. 

“Rooga tehti meil siis, kui sahvrist oli suitsusinki võtta. Sinki aga suitsutati traditsioonilisel viisil vanaema-vanaisa juures suitsusaunas. Sellest tuligi põhiline maitsvus. Suitsusinki ja keedetud kartulit mõõdeti võrdsetes osades, et valmiks väiksema kausikesejagu toitu, mõneks einekorraks,” kergitab Tiia Pärnik saladuseloori, kuidas roog mekib. Oma olemuselt on tegemist võileivakattega. 

Tiia lapsepõlvekodus valmistas rooga ema Vaike Ahk, kelle retseptivihikus see ka iseenesestmõistetavalt kirjas on. “Abielludes jäi ema elama Laatresse, endisesse Tõlliste valda, aga minu isapoolne suguvõsa on pärit Sangaste kihelkonnast ning rooga õppiski ema valmistama ämma eeskujul.” 

Kui mullu kevadel oli pärimusinkubaatoris vaja valmistada ja tutvustada mõnda omakandi toitu, teadsid Sangaste regilauluansambli Koidu Tähed naised, et on paras aeg taaselustada roog. “Tänapäeval on toiduvalik võileibade tegemiseks väga rikkalik, seetõttu on roa tegemine ununenud. Viimati tehtigi rooga meie peres siis, kui käisin Võrus tehnikumis. Proovisime nüüd ema ja õe Koiduga seda toitu taas valmistada. Seda maitset, mida mäletan lapsepõlvest, me päris ei saanud – küllap kauplusest ostetud sink ei oma selliseid maitsenüansse, nagu oli vanasti suitsusaunas suitsutatul.” 

Olgu kriitikaga, kuidas on – need, kes pole lapsepõlves rooga saanud, saavad nüüd tehtu puhul vaid öelda, et Sangastest pärit roog kuuluks sõnaraamatus kindlasti hõrgutava ja maitsva suutäie alla. 

Vaja läheb:  
  • 300 g suitsusinki 
  • 300 g keedetud kartulit 
  • 4 keedetud muna 
  • 1-2 küünt pressitud küüslauku 
  • soovi korral 1-2 keedetud porgandit 
  • maitsestamiseks soola ja pipart 

Kogusest jätkub u 16 rikkaliku kattega võileiva tegemiseks. 

Valmista rooga nii: 
  1. Aja sink, keedetud kartul ja porgand läbi hakklihamasina. 
  1. Haki muna ja lisa see segu hulka. 
  1. Tõsta sekka purustatud küüslauk ja maitsesta tunde järgi soola ja pipraga.  
  1. Sega ühtlaseks.  
  1. Määri rooga leivale. Garneeringuks sobivad hästi munakettad, maitseroheline ja hapukurk. 

Hoiatus!  

“1983. aastal ootas meid Võru naiskooriga “Kannel” ees kahenädalane kontsertreis Kaukaasiasse. Rõõmustasin oma toiduvarude üle, mille hulgas ka purgitäis rooga. Reisi teisel päeval aga selgus, et mu suurepärane leivamääre osutuks söödamatuks, kuna sisse oli pandud sibulat, mis soojas bussis oli käärima läinud!” 

Retsepti pani kirja Tiia Pärnik

Fotod: Tiia Pärnik, Laura Liinat

Comments are closed.