TELLI KOOLITUS

TELLI KOOLITUS

Tutvu Eestis elavate vähemusrahvastega ja kutsu nad endale külla!

Udmurdi rahvustoidu õpituba
Udmurdi traditsiooniline toidukultuur on võluvalt lihtne ja üllatavalt mitmekülgne. Kuidas veest, jahust ning värsketest juurviljadest imehäid pirukaid valmistada või veest ja nõgestest maitsvat suppi keeta? Tule ja proovi! Õpime kahel erineval moel pirukate küpsetamist ja nõgesesupi keetmist. 



Koolitaja: Muš Nadi
Õpitoa kestus: 3 tundi
Sihtrühm: täiskasvanud, täiskasvanud koos lastega
Ruum: pliidi ja ahju olemasolu, toidu valmistamiseks sobilik ruum
Hind: 60 eurot (sõltub osalejate arvust)


Udmurdi pelmeenide õpituba
Pelmeenid on osa udmurdi identiteedist. Sõna “pelmeen” on tulnud udmurdi keelest ning tähendab kõrvakujulist leiba. Udmurdimaal on pelmeenidele lausa ausammas püstitatud ning veebruari alguses tähistatakse ülemaailmset pelmeeninädalat. Pelmeenide valmistamine on tõeline kogupere üritus. Pelmeenide kuju ja valmistamise viisid on piirkonniti erinevad. Udmurtias süüakse pelmeene tavaliselt puljongiga. Õpitoas valmistame Lõuna-Udmurdimaa pelmeene sealihaga. 



Koolitaja: Muš Nadi
Õpitoa kestus: 3 tundi
Ruum: toidu valmistamiseks sobilik ruum
Sihtrühm: täiskasvanud, pered, 4 kuni 50 inimest
Hind: 100 eurot ning toiduainete kulu


Udmurdi eepose kooslugemine
Tutvustus: udmurdi eepos koosneb kümnest laulust ja pole nii mahukas kui «Kalevala” või «Kalevipoeg». Saame kokku ja loeme udmurdi eepose kolme tunniga läbi.


Koolitaja: Muš Nadi
Kestus: 3 tundi
Sihtrühm: 10 kuni 20 inimest, noored ja täiskasvanud, kellele meeldib lugeda ja kes ei karda raamatuid valjusti ette lugeda
Hind: tasuta


Udmurdi töötuba «Kaelaehe – monisto»
Valmistame rahvusliku kaelaehte – monisto, millel on lisaks kaunile väljanägemisele ka kaitsefunktsioon. Ta hoiab eemale kurja silma ning pahad soovid. Elena Kirt on udmurditar, kes tuli Eestisse 22 aastat tagasi. Ta on udmurdi rahvapärandi hoidja, kes tutvustab heal meelel udmurdi rahvast ja kombeid.



Koolitaja: Elena Kirt
Kestus: 1 tund
Sihtrühm: lapsed alatest 10ndast eluaastast; täiskasvanud
Hind: kokkuleppel, alates 15 eur


Ingerisoome tantsud
Ingerimaale valdavalt 17. sajandil sisserännanud soomlastel kujunes kohapeal välja omanäoline kultuur, mida tunneme praegu ingerisoome kultuuripärandina. Paaristantsudest on osad tuntud üle Euroopa, laulumängudest on mitmed väga lähedased Soome laulumängudele, kuid mõned kadrillid ja eriti röntyskä-tantsud on iseloomulikud just Ingerimaale. Röntyskä folkloorirühm Tartust on 18 aastat püüdnud leida ja õppida ingerisoome vanemat ja uuemat tantsupärimust ning on valmis seda huvilistega meeleldi jagama. 



Koolitaja: folkloorirühm Röntyska
Õpitoa kestvus: 1 – 2 tundi
Sihtrühm: lapsed (laulumängud), täiskasvanud (laulumängud, paaristantsud, kadrill, röntyskäd)
Hind: 1 tund 50 eurot, 2 tundi 100 eurot


Mari pirukate „podkogõljote“ küpsetamise töötuba
Marilased armastavad küpsetada „podkogõljosid“. Mari podkogõljod on omapärase väljanägemisega, sest nende valmistamiseks kasutatakse erilist meetodit. Klassikalise täidise koostises on kartul kohupiima ja rohelise sibulaga, aga ka liha ja seened. Neid peab kindlasti maitsma!

Koolitaja: Zhanna Toht
Sihtrühm: täiskasvanud, lapsed alates 12 aastast
Ruum: toidu valmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
Hind: kokkuleppel (30 – 60 eurot)


Mari rahvusmustrid. Mari rahvuslik tikand.
Õpitoas tutvustatakse mari rahvuskultuuri ja rahvariideid – millest on inspireeritud erilised rahvusornamendid ja tikkimismustrid. Osalejatel on võimalus originaaltikandeid oma silmaga näha, koos juhendajaga mustreid valida ja vajalikke tikkimispisteid õppida. 



Koolitaja: Natalja Lill
Õpitoa kestvs: 2 tundi
Sihtrühm: täiskasvanud, lapsed alates 10 a.
Ruum: hea valgustusega ruum
Hind: kokkuleppel, alates 15 euro/in


Mari rahvusmustrid. Ehte meisterdamine.
Õpituba tutvustab lastele mari rahvuskultuuri. Räägime sellest, millest on inspireeritud erilised rahvusornamendid, kuidas ja kus neid ornamente kasutati ning nende tähendusest. Õpitoas saavad kõik lapsed valmistada triigitavate pärlitega mustri, ornamendi või kaunistuse. 



Koolitaja: Natalja Lill
Õpitoa kestus: kokkuleppel või sõltuvalt osalejate arvust, min 1-1,5 tundi
Sihtrühm: lapsed, alates 5a.
Ruum: õppimise või käsitöö jaoks mõeldud ruumid (lauad ja toolid), pistik 
Hind: alates 100 eurot koos materjaliga (10-15 eurot osaleja kohta)

mari rahvusmuster - ehte valmistamine

„Külla Marimaale” – mari kultuuri ja traditsioonide õpituba
1. osa (45 min)
Võimalus reisida esitluse abil Marimaale (45 min). Osalejad saavad:
– teada Marimaa asukoha, näevad pilte linna- ja maaelust;
– tutvuda mari keelega, võrdlevad mari ja eesti keele sõnu;
– teada, millised on mari peamised rahvuspeod ja tähtpäevad;
– ülevaate marilaste usuelust ja selle erilisusest;
– uurida ja vaadata, katsuda ja proovida selga mari rahvusriideid ja ehteid;
– vaadata marilaste traditsioonilise laulu ja tantsu videot.

2. osa (45 min)
Tants, mängud, käsitöö, pirukad
– soovi korral võimalus selga proovida rahvariideid (kasutusel 1-3 kleiti, ehted pähe ja kaela)
– video saatel mari tantsude õppimine
– plastiliinist marilaste rahvuspiruka podkogõljot vormimine
– rahvusmängude õppimine (1-2 liikumismängu)
– rahvuspirukate maitsmine (kokkuleppel)



Koolitaja: Zhanna Toht.
Ruum: tavaline klassiruum.
Sihtrühm: sobib nii lastele kui ka täiskasvanutele, kuni 25 inimest.
Hind: 1 tund 50 eur, 2 tundi 100 eur.


Vepsa nuku valmistamine (vene keeles)
Vepsa nukk või kapustka on rituaalne lapinukk, mida valmistatakse ilma nõela ja käärideta. Vanasti valmistasid seda nukku emad oma lastele kaitseks kurja silma eest. Neiud meisterdasid nuku endale, kui nad olid valmis mehele minema. Samuti on see nukk kui abielunaine, kes toidab oma suurte rindadega kõiki lapsi. Vepsa nukk on kaitseks nii lapsele, neiule kui ka abielunaisele.



Koolitaja: Natalja Jampolskaja.
Õpitoa kestus: 1,5 – 2 tundi
Sihtrühm: lapsed; täsikasvanud
Hind: kokkuleppel, alates 15 eur/in


Tatari küpsetiste valmistamine 
Tatari kööki iseloomustab toitude eripärane valmistusviis, maitsed ja väljanägemine.  
 
I Pärämätsid e. tulpinid on tatari rahvustoit,  väikesed lahtised volditud hakkliha täidisega lihapirukad, mida praetakse pannil rasva sees. 

II Kurepesad  kujutavad endast erilisi linnupesakujulisi õlis küpsetatud maiustusi.  

III Tatari supi valmistamiseks kasutatakse tavaliselt supikana, kuid rikkalikuma maitse saavutamiseks võib lisada ka loomaliha. Supi eripäraks on käsitsi valmistatud nuudlite kasutamine ning klopitud muna peale valamine, mis annab omapärase välimuse ning küllusliku maitse. 

IV Umaki e. pärmitaignast kuklite valmistamine

V Pelmeenide valmistamine


Koolitaja: Dania Vares
Õpitoa kestvus: 2-2,5 tundi
Sihtrühm: lapsed, täiskasvanud
Hind: kokkuleppel, alates 25 eur/in


Mokša kultuuri ja rahvustoidu töötuba (vene keeles) 
Mokša köök on oma olemuselt väga tervislik – see ei sisalda teravaid vürtse ning koosneb vaid looduslikest toorainetest. Traditsioonilisi mokša hirsipliine – suron pačat võib proovida teha mitte ainult hirsiga, vaid erinevate kruupide ja lisanditega.

Koolitaja: Veera Savkina 
Õpitoa kestus: 2,5 tundi 
Sihtrühm: lapsed ja täiskasvanud 
Hind: kokkuleppel alates 60 eur 


Kunstiteraapia  (vene keeles) 
Tutvustus: Zoya on Udmurtiast pärit kunstnik-etnofuturist, kes võib teha kõigest kunstiobjekti. Pakutavas töötoas näitab ta, kuidas valmistada erinevates tehnikates vöö taaskasutades selleks vanu kangaid ja riideid.  

Koolitaja: Zoya Lebedeva
Õpitoa kestus: 1 tund
Sihtrühm: lapsed, täiskasvanud 
Hind: 100 eur


Koolituse läbiviimise tasule lisanduvad ka transpordikulud. Koolitusi toetavad Integratsiooni Sihtasutus ja Kultuuriministeerium. 

Täpsem info:
Lyudmila Yamurzina
EFN vähemusrahvuste tööruhma juht
lyudmila@folkloorinoukogu.ee