RAHVUSTOIDU ÕPITOAD

RAHVUSTOIDU ÕPITOAD

MARI RAHVUSTOIT

Marimaa suured metsaalad, jõed, järved ja luhad on soodustanud metsaandidest, metslooma- ja linnulihast, kalast ning meest valmistatavate toitude levikut. Toidu juurde kuulub ühe kindla komponendina kartul, mida marilased nimetavad oma “teiseks leivaks”. Küllalt palju toite valmib piimast ja piimasaadustest, eriti kohupiimast. Märkimisväärse osa mari rahvusköögist moodustavad ka jahu-, kaera-, odra(kruubi)-, tatra- ja hernetoidud. Tarvitusel on neidki retsepte, kus lisandina kasutatakse kanepi- ja linaseemneid. 

Mari köögi eripäraks on toidud, kus hapu või soolakas maitse on tugevalt tunda. Ühed ja samad road erinevad üksteisest piirkonniti nii nime kui valmistusviisi poolest. Loe lisaks!

Kas teadsid, et …

  • …26. aprillil tähistavad marilased mari sangari päeva. Pärimuse järgi langes sel kuupäeval Tšeremissi sõjas maride (tšeremisside) ja Venemaa vahel maride vabadusvõitleja ja rahvuskangelane Boltuš. Sangari päeval oleks igati kohane valmistada traditsioonilisi mari toite.
  • …iga aasta kolmandal oktoobri laupäeval tähistatakse hõimupäeva. Telli mari rahvusköögi koolitus, et saada teada, mis meie hõimlastele maitseb.

OSALE MARI RAHVUSTOIDU ÕPITOAS!


MORDVA RAHVUSTOIT

Nii nagu enamikul soome-ugri rahvastel, on ka põlluharijatest mordvalaste põhitoiduseks olnud iidsetest aegadest peale leib. Kõige vanemad andmed kõnelevad ilma juuretiseta valmistatud hapendamata taignast pätsikestest. Lihatoidud valmistatakse enamasti veise- ja lambalihast, küllalt palju süüakse linnuliha, vähem sealiha. Vanasti söödi liha enamasti vaid suurte pühade ajal, väga vanadel aegadel aga ohvriannina. Liha säilitati soolatult. Suurte metsade lähedus soodustas metsaandide kogumist, samuti jahilkäimist. Nagu maridel ja udmurtidel, olid ka mordvalastel traditsioonilisteks roogadeks kalatoidud.

Tähelepanuväärselt palju kasutavad mordvalased toiduks mett. Vanasti säilitati isegi marju meega. Köögiviljadest on tähtsaimad kartul, peet, kapsas, kurk, kõrvits. Igapäevaste toitude hulka kuuluvad pudrud ja piimatoidud. Mordvalased kasutavad palju hapupiima, millest valmistatakse ka kohupiima ja juustu.  Mordva köök pole just kuigi rikas, kuid see-eest leidlik. Loe lisaks!

Kas teadsid, et …

  • …iga aasta kolmandal novembrikuu laupäeval tähistatakse hõimupäeva. Kui soovid teada saada, kuidas maitseb ja lõhnab mordva köök, oleks kõige õigem alustada hirsipliinide valmistamisega just hõimupäeval.
  • …mordvalased on mordva keeli kõnelevad soome-ugri rahvad – ersad ja mokšad. Nad elavad Volga keskjooksul, mokšad lääne ja ersad ida pool.

OSALE MORDVA RAHVUSTOIDU ÕPITOAS!


UDMURDI RAHVUSTOIT

Udmurdi kööki iseloomustab kohalike toiduainete rikkalik kasutamine. Toiduvalmistamise traditsioonid põhinevad ökonoomsusel ja võimalikult väikesel ajakaol. 

Udmurtide toit on maitsev ja tervislik. Iseloomulik on rohke mahlade, kissellide, kastmete ja kalja valmistamine kohalikest viljadest ja marjadest. Paljude lihatoitude juurde pakutakse lisandina lodjapuumarju. Pikaaegne traditsioon on jahust ja tangainetest toitude valmistamisel.  Rohkesti kasutatakse odra-, nisu- ja tatrajahu. Viimasest valmistatakse mitme erineva retsepti järgi pliine. Liha kasutavad udmurdid kas värskelt või soolatult. Suitsutamist udmurdid vanasti ei praktiseerinud. Ka kala söödi kõige rohkem keedetult. Aedviljade kõrval on tähtis osa seentel ja metsamarjadel. Marjadest korjatakse kõige rohkem vaarikaid, maasikaid ja murakaid. Udmurdi perenaist nimetatakse veel praegugi külades pörasj, mis ei tähenda mitte ainult naist ja perenaist, vaid ka perekonna toitjat.  Loe lisaks!

Kas teadsid, et …

  • udmurdid väidavad, et sõna pelmeen tuleb just udmurdi keelest – pel’ (kõrv) ja njan’ (leib) ehk kõrvakujuline leib.
  • alates 2015. aastast toimub Udmurtias veebruari kahe esimese nädala jooksul pelmeenifestival “Ülemaailmne pelmeenipäev”. Seega oleks just veebruar sobivaim aeg, et tellida tõeliste ja maitsavate udmurdi pelmeenide valmistamise töötuba.

OSALE UDMURDI RAHVUSTOIDU ÕPITOAS!


TATARI RAHVUSTOIT

Kaasaegne tatari köök on rikas koostisosade, roogade ja retseptide poolest, kuid see pole alati nii olnud. Tatarid olid iidsetel aegadel ringirändavad nomaadid, kelle jaoks oli kõige kättesaadavamaks ning taskukohasemaks toiduaineks liha. Traditsiooniliselt söödi hobuse-, lamba- ja veiseliha. Lisaks armastasid tatarlased ka piimatooteid, mida tarbiti rõõsalt (nt must tee piimaga), kuid eelistatult valmistati neist karastavaid jooke (kumõss, katõk, airan) ning erinevaid juustu- ja kohupiimasorte. Tatarlased jumaldavad erinevaid leemi: lihast, piimast; samuti on kõrgelt hinnatud erinevad jahutooted. Loe lisaks!

Kas teadsid, et …

  • …tatari toit on vallutanud terve maailma? Näiteks toorjuustukook, burger, tartar ehk Tatari kaste ja salaami on pärit just tatari köögist.
  • …28. veebruaril tähistatakse rahvusvahelist tatari rahvusköögi päeva. Kui soovite tatari kultuuriga lähemalt tutvuda, tasub alustada just traditsioonilisest toidust!

OSALE TATARI RAHVUSTOIDU ÕPITOAS!