TATARI RAHVUSTOIT

TATARI RAHVUSTOIT

Tatari pärämätsi õpituba

Pärämätsid ehk tulpinid on tatari rahvustoit, mida teavad kõik, kes on tatari köögiga vähegi kokku puutunud. See on roog, mida valmistatakse nii ootamatutele külalistele kui ka perele. Välimuselt meenutavad need päikest, mille kuju saavutatakse sellega, et lahti rullitud taigna servad „kroogitakse“ ümber täidise, jättes keskele augu. Pärämätse praetakse pannil rohkes õlis ning süüakse kuumalt koos hapukoore, mädarõika või sinepiga. Pirukad on maitsvad ka järgmisel päeval külmalt, rüübates kõrvale kuuma musta teed.

Tatari pärämätsid
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud

Tatari kõš-tele õpituba

Kõs-tele ehk kurepesad on laste lemmikküpsetised, mis sobivad hästi lastepeole, aga ka täiskasvanute üritustele. Need näevad välja efektsed ja tõmbavad kindlasti endale kõikide külaliste tähelepanu. Kurepesad on õhukesest taignast valmistatud linnupesa sarnased küpsetised, mille valmistamiseks tuleb õhukesi taignaribasid ümber kahvli keerutada ning seejärel õlis küpsetada. Samast taignast valmistatud ümmargusi õlis küpsetatud kettaid nimetatakse aga tšelpekkideks.

Tatari kurepesad
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud

Tatari šorba õpituba

Üks korralik tatari lõunasöök on kolmekäiguline, mille esimeseks roaks on tatari šorba ehk supp. Puljongi valmistamiseks kasutatakse looma-, kana- ja vahel ka lambaliha. Tatari supi eripäraks on käsitsi valmistatud nuudlite kasutamine ja lahtiklopitud „munamütsikese“ pealevalamine, mis annab roale omapärase välimuse ning küllusliku maitse.

Et tõelise supipuljongi valmistamiseks on vaja varuda aega, me tavakoolitusel sellega tegeleda ei jõua. Soovi korral saab tellida koolituse ka koos puljongi keetmisega (kestus 3 tundi).

Tatari šorba
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud

Tatari umaki õpituba

Umakid on pärmitaignast valmistatud auguga pontšikud, mida küpsetatakse õlis. Neid süüakse soojalt, sest vaid nii on need eriti õhulised ja maitsvad. “Umakkide tegemisel meenub mulle alati mu vanaema, kes neid mu lapsepõlves valmistas, jutustades samal ajal lugusid vanadest aegadest ja tatari muinasjutte. Ta puistas umakid üle tuhksuhkruga ja peletas meid eemale, et me ei saaks pontšikuid näpata”, meenutab koolitaja Dania Vares.

Tatari umakid
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud

Tatari pelmeenide õpituba

Pelmeenid on toitvad ja maitsevad vastupandamatult. Seetõttu on need lemmikuteks nii suurtele kui väikestele. Kuigi meie kaubandusvõrgust võib leida pelmeene laias valikus, on nende kodune valmistamine lihtne ja maitseelamus garanteeritud. Pelmeene seostatakse eelkõige vene köögiga, kuid sinna on jõudnud need omakorda Hiinast. Nii on pelmeenid leidnud kindla koha ka kõigi siberirahvaste köögis sh tatari toitude seas. Koolitusel saame täidisena kasutada kas looma-, lamba- või kanahakkliha.

Tatari pelmeenid
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud

Tatari ötšbotšmaki õpituba

Ötšbotšmakid ehk kolmnurksed lihapirukad on soolasest muretaignast valmistatud kartuli- ja hakklihatäidisega pirukad, mis viivad keele alla ning on lisaks väga toitvad. 2019. aastal valis Tallinna Pirukafestivali žürii need parimateks soolase täidisega pirukateks.

Tatari ötšbotšmakid
  • Koolitaja: Dania Vares
  • Õpitoa kestus: veebipõhiliselt 1 tund, kohapeal 2 tundi
  • Sihtrühm: täiskasvanud ja lapsed alates 7. eluaastast
  • Vajalik: toiduvalmistamiseks sobilik ruum, pliidi ja ahju olemasolu
  • Rühma suurus: 8-15 inimest
  • Hind: veebipõhine koolitus 10 eur/in ning kohapeal 10 eur/in
  • Hind sisaldab materjalikulu, koolituse läbiviimise tasule lisanduvad transpordikulud