KEVADPÜHADELE VASTU ADRAVÕIGA

top feature image

KEVADPÜHADELE VASTU ADRAVÕIGA

Lihavõtte pühadelauale, aga ka teiste kevadsuviste tähtpäevade juurde on ikka passinud munatoidud, sh munavõi. Võrumaalt pärit Piret Kahre peres on au sees aga adravõi. “Miks adravõi? Hea küsimus… Võib-olla oli see leivakate eriti toekas kõhutäis kevadel künnimeestele, et oleks piisavalt jaksu adra taga käia,” arvab Piret. Olgu nimega, kuidas on – ühe kosutava suutäie saab adravõist aga küll!

Vaja läheb:

  • 100 g võid
  • 2 muna
  • 150-200 g kartulit
  • soola
  • maitserohelist (nt tilli, murulauku, naati)

Valmista adravõid nii:

  1. Koori kartulid ja keeda ühes munadega pehmeks.
  2. Vahusta või.
  3. Haki või riivi keedumuna ja sega või hulka. Maitsesta soolaga ning hõõru puulusikaga ühtlaseks massiks.
  4. Tambi kartulid pudruks. Lisa muna-võisegule.
  5. Haki ja lisa maitseroheline ning hõõru segu ühtlaseks massiks.

Hea teada!

  • Kui juhtub olema riivjuustu, siis see annab ka hüva meki.
  • Kartuli võid asendada ka kodujuustu või kohupiimaga.

Mõnes peres tehakse adravõid nii, et kõigepealt eraldatakse keedetud munakollased valgetest, hõõrutakse kausis toasoe või ja munakollased ühtlaseks, seejärel segatakse juurde hakitud munavalge ja kodujuust, maitsestatakse soolaga ning klopitakse ühtlaseks.

Serveeri adravõid leiva, kreekerküpsiste, näkileiva, karjala pirukate, karaskite jms juurde. Eriti hästi passib adravõid teha ülestõusmispühade lauale.

Retsept: Piret Kahre (regilauluansambel Koidu Tähed)
Foto: Eesti Folkloorinõukogu, Laura Liinat

Comments are closed.