TEE ISE: JÕULUKRÄSS

top feature image

TEE ISE: JÕULUKRÄSS

Kräss, laevirr või kärbsekiik on olnud meie mail üks lihtne ning armastatud kodukaunistamise viis. Krässi valmistamine on imelihtne ning seepärast jõukohane ka lastele.

Mida vaja?
– Kartul
– Hambatikk või naaskel või nael
– Õlekõrsi, kõrkjaid, mustikavarsi, elupuuoksi või muud (näiteks õlelilli)
– Kaunistuseks värvilisi lõngajuppe
– Nöör

Millest valmistada?

Talutares oli kõige hõlpsam valmistada krässi viljakõrtest, sest need olid kohe omast käest võtta. Kõrred lõigati ühepikkuseks ja torgati kiirtena võrdsete vahedega tooresse kartulisse.  Kel oli rohkem aega ja tahtmist, kaunistas iga õlekõrt veel omakorda värvilise paberitükikesega. Viljakõrsi võib asendada aga ka kõrkjate, mustikavarte, elupuuokste või muu käepärase materjaliga.

Kräss. Eesti rahvakultuuri leksikon (A. Viires), lk 124.
Kräss. Allikas: muis.ee;
ERM A 729:12
Kräss. Allikas: muis.ee;
ERM A 489:354

Kuidas valmistada?

  • Kui kartul on ovaalne, koori see ümmarguseks
  • Et riputusnöör püsiks kartuli küljes hästi, lõika kartuli sisse sälgud, et riputusnöör pealt maha ei libiseks. Sõlmi nöör ümber kartuli.
  • Torka hambatiku või naaskliga kartulisse võrdsete vahedega augud
  • Lõika materjal ühepikkusteks ning torka kartulisse tehtud aukudesse.
  • Värvi lisamiseks seo kõrte, okste külge värvilisi lõngajuppe, oksi punaste kibuvitsamarjadega või muud.
  • Riputa kräss lakke või aknale

Autor: Kristi Pumbo
Fotod: Birgit Hanniste

Comments are closed.