VALMISTA ISE: TATARI KANASUPP

top feature image

VALMISTA ISE: TATARI KANASUPP

Dania Vares on kolmandat põlve Eesti tatarlane, kes võttis mitu aastat tagasi oma südameasjaks tatari rahvusköögi tutvustamise ning õpitubade korraldamise.

“Tatari kultuuris on tavaks, et köögis toimetavad üldiselt naised, kuid meie vanaisa valmistas liha ja tatari suppi (šorba) alati ise. Puljongi tegemine võttis aega mitu tundi – seda keedeti suures potis kanast ja veiselihast, võimalusel lisati ka lambaliha. Puljong kurnati mitmeid kordi läbi marli, et see oleks selge ja kuldse tooniga. Liha eraldati puljongist, pandi haudepotti ja pisteti praeahju, serveeriti koos keedetud kartuliga teise toidukäiguna.“ 

Proovi järele, kuidas Dania Varese retsepti järgi valmiv tatari kanasupp mekib! 

Tatari kanasupp

Tarvis läheb:
1 kana
1 mugulsibulat
pool pisikest kapsapead  
2 porgandit
mune (iga inimese kohta 0,5 muna)                    
piima (iga muna kohta 1 sl piima)   

 Valmistamine:

  • Pane kana külma veega keema, keeda 1,5-2 tundi ja riisu aeg-ajalt puljongilt vaht.
  • Lisa puljongile pooleks lõigatud mugulsibul.
  • Tõsta kana puljongist välja ning tükelda.
  • Haki kapsas peeneks ja riivi porgand, lisa need puljongile ning keeda pehmenemiseni.
  • Löö munad kaussi lahti ja lisa iga muna kohta 1 sl piima. Sega need omavahel ja vala vaikselt ringjalt liigutades puljongile (segada ei tohi). Muna tõuseb küpsedes pinnale.

Lapša

Tarvis läheb:
1 muna
jahu (nii palju, et tekiks tihke „nuudli“ tainas)
maitseks soola       

          

Valmistamine:  

  • Sega omavahel koostisained ja valmista kõva, tihke tainas.
  • Rulli tainast nii kaua, kuni see muutub paberõhukeseks ja läbipaistvaks. Lõika umbes 3 cm laiused ribad ning lase neil seista 30 minutit, et need kuivaksid ja ei kleepuks hiljem keetes omavahel kokku.
  • Pärast kuivamist aseta mitu riba üksteise peale ja lõika ristipidi imepeenikesed ribad.
  • Laota peenestatud ribad köögirätikule kuivama.
  • Lase vesi keema, lisa sool ja keeda lapšat mõni minut (kuni pehmenemiseni).

Tatari kanasuppi serveeritakse supitirinas, põhja asetatakse tükeldatud kana, nõrutatud lapša ja lisatakse supp. Kaunistuseks võib lisada maitserohelist: hakitud sibulat, peterselli ja tilli. Eestlased lisavad oma supi sisse ka ohtralt hapukoort.

Retsept: Dania Vares
Fotod: Kristi Pumbo

Comments are closed.