VENEZUELA RAHVUSKÖÖK: AREPAD

top feature image

VENEZUELA RAHVUSKÖÖK: AREPAD

On aga üks asi, mille saab iga Eestisse kolinu endaga ühes võtta ja mille kaudu oma hinge toita – need on traditsioonid, mida ka võõrsil elades edasi kanda. Venezuelalanna Maria Lasprilla jaoks on kõige käegakatsutavamaks osaks Venezuela kultuurist toit, misläbi ka Eestis elades oma pärimust alal hoida. „Kui mitte iga päev või isegi mitte iga nädal, siis proovin aeg-ajalt teha midagi, mida ma ihkan ja mis meenutab mulle mu lapsepõlve ja noorust Venezuelas. Mõnikord leian poest näiteks jahubanaani, mida me sööme nii, nagu eestlased söövad kartuleid. Kõige lihtsam ja populaarsem on aga valmistada arepa’sid, mis on sarnased leiva või saiaga. Neid tehakse eelküpsetatud maisijahust, mis imab hästi vett ja tänu millele saab tainast kergelt ringikujulisteks pallikesteks vormida ning pannil küpsetada. (Näiteks polenta jaoks sobivast toorainest seda valmistada ei saa.) Arepa’t meeldib mulle valmistada, ja kui seda teen, näiteks pühapäeviti, siis panen lauale erinevaid koostisosi, mida igaüks saab enda arepa jaoks valida. Seda süüakse sarnaselt pannkookidele, sest võid panna juurde nii magusaid kui soolaseid lisandeid (nt juustu, võid, moosi, avokaadot, sinki), lõigata noa-kahvliga tükkideks või hammustada käte vahelt…“ kirjeldab Maria värvikalt, nii et igaühel hakkaks suu vett jooksma.


Vaja läheb:

200 g eelküpsetatud maisijahu
1,5 tassi vett
soola maitse järgi
õli küpsetamiseks

Täidiseks: võid, juustu, sinki, tomatit, avokaadot, rohelist salatit, moosi, marju, kohupiima või mida iganes hing ihkab!


Valmista arepa’sid nii:

1. Sega jahu, vesi ja sool kokku. Proovi vahepeal tainast peopesas vormida ja vajadusel lisa veidi jahu või vett juurde.

2. Vormi pätsid. Veereta peopesa vahel pallikesed ja suru siis need lapikuks, et vormuksid pätsid. Arepa’d võivad olla nii sõrnikusuurused kui veidi pirakamad.

3. Küpseta pannil. Määri pann kergelt õliga kokku ja lase kuumaks. Tõsta pätsid pannile ja küpseta keskmisel kuumusel 7-8 minutit kummaltki poolt või kuni need on krõbedad. Testi valmidust pätse käte vahel patsutades – peopesaga löömisel peab tekkima trummitaoline heli.

4. Lõika lahti ja täida. Lõika arepa’d lapikult lahti, nii et tekiks ühest küljest kinnine tasku. Täida kõige meelepärasega.



Retsept: Maria Lasprilla
Fotod: Laura Liinat
Toetajad: Kultuuriministeerium, Tallinna Kodurahuprogramm

Comments are closed.