2019 Setomaal

PÄRITUD VÄÄRTUSTE ÖÖPÄEV 2019
SETOMAA

Päritud Väärtuste Ööpäev on Eesti Folkloorinõukogu poolt korraldatud suvine 24 tunnine arutelusari pärimuslikel teemadel.

2019. aasta Päritud Väärtuste Ööpäev toimub käesoleval ÜRO põliskeelte aastal Setomaal. Oleme uhked, et meie lektoriteks on silmapaistvad pärimuse eksperdid.

Nii annab ülevaate seto leelost folklorist Janika Oras. Setomaa sootskad Õie Sarv, Evar Riitsaar ja Paul Hagu astuvad üles oma ekspertvaldkondades, kus nad on Eestis vaieldamatud tipud. Sootska Õie Sarv kõneleb seto rõivastest, samuti kõneleb seto kultuuri olukorrast tänapäeval; Eestis üks tunnustatuim ehtesepp, sootska Evar Riitsaar aitab heita pilgu seto ehete muinasmaailma; sootska Paul Hagu, setode legendaarse eepose Peko avalikkuse ette tooja ja Seto Kuningriigi Päevade algataja, kõneleb setode loo loomisest läbi Peko eepose.

  • Kärt Summataveti nimi ei vaja ilmsesti tutvustamist, tegu on Eesti tuntuima ja võimsaima ehtekunstnikuga ja pärimusetundjaga. Samuti on meil ülihea meel, et Setomaale on soostunud Päritud Väärtuste Ööpäeval üles astuma Ingrid Rüütel, kes on aastakümneid Setomaal pärimuslikke laule kogunud ja lindistanud ning on salvestanud aastakümnete jooksul setode lugu.
  • Eesti Vabaõhumuusumi peavarahoidja ja Eesti Folkloorinõukogu juhatuse liige, Tallinna vanima seto leelokoori Sõsarõ juht ja põhjalikult seto toidutraditsioone uurinud Elvi Nassar pühendab Päritud Väärtuste Ööpäeval osalejad seto toidutraditsioonide saladustesse.
  • Kuidas aga pärimusest inspiratsiooni ammutada ja kajastada loomingus väikese kogukonna olulisi teemasid? Kohalikule pärimusele tuginevate etenduste “Taarka”, Obinitsa” ja “Peko” autor, käesoleval aastal kirjanikupalga pälvinud Obinitsas elav üks tuntuim Lõuna-Eesti kirjanik Kauksi Ülle jagab kogemusi.

2019.a. pildid on leitavad SIIT

AJAKAVA
Laupäev
12:00 Rongiga Piusale.
12:00-13:30 Matk Piusalt Obinitsa giidi juhendamisel
13:30-14:30 söök ja majutumine Obinitsa puhkemajja.
14:30-15:30 Paul Hagu „Setomaa loo loomine ja taaselustamine läbi Peko eepose!“
15:45-16:45 Ingrid Rüütel „Minu mälestused Setomaa loo kogumisest välitöödel.“
17:00-18:00 Kärt Summatavet „Infost, mis salvestatud ehetesse. Ehete vägi märkides, ja nende tõlgendamine.“
18:30-19:15 söömine
19:15 Õie Sarv näitab, kuidas panna rõivile (Obinitsa muuseum).
20:15-22:30 Kirmas ja leeloõpe Janika Orase juhendamisel
22:30-23:30 Kauksi Ülle „Kuidas pärimusest inspiratsiooni ammutada, lugude loomine läbi pärimuse (“Taarka”, Obinitsa” ja “Peko”) etenduste näitel.Tundlike teemade käsitlemine kogukonnas.“
23:30 – … saun soovijatele

Pühapäev:
8:00 Hommikusöök
9:00-10:00 Evar Riitsaar „Seto käsitöö ja kunst tänapäeval: pakutrükk, hõbeehete valmistamine.“
10:15-11:15 Õie Sarv „Mis on päris ja mis on võlts? Kuidas pärimust kaitsta?“
11:30-12:30 Elvi Nassar „Seto toidukultuur.“

Sündmusel osalemiseks sisestage allpool enda andmed ning Eesti Folkloorinõukogu väljastab teile arve.
Osalemistasu Eesti Folkloorinõukogu liikmetele on 45 eur, teistele 55 eur.

Osalemistasu sisaldab loenguid, seto sööki Taarka Tares kui ka majutust Obinitsa puhkemajas.